Merijn

Merijn de Boer (1982) debuteerde met de verhalenbundel Nestvlieders, waarvoor hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2012 kreeg (lees hier het dankwoord). Begin 2014 gaf Querido zijn roman De nacht uit, die lovende recensies kreeg en op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs kwam. Een jaar later werd hij in De Volkskrant gekozen tot een van de grootste literaire talenten. In januari 2016 verscheen zijn roman ‘t Jagthuys, volgens De Morgen ‘een voortreffelijke roman’ (****), volgens NRC Handelsblad ‘een heerlijke roman’ (••••) en volgens De Standaard ‘een aanrader’ (*****). Het boek stond op de shortlist van de BNG Literatuurprijs.
Halverwege 2018 verscheen zijn verhalenbundel De geur van miljoenen, die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de J.M.A. Biesheuvelprijs. Thomas de Veen schreef in NRC Handelsblad: ‘De geur van miljoenen zou best wel eens het grappigste boek van het jaar kunnen blijken. En dat doet niets af aan de ernst van het vlijmende ongemak in de verhalen.’
In augustus 2020 verscheen zijn roman De Saamhorigheidsgroep. Het boek werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs, stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs.
Merijn werkte negen jaar als redacteur voor Uitgeverij Van Oorschot. Daarna woonde hij anderhalf jaar in New York en tweeënhalf jaar in Jeruzalem. Sinds zomer 2021 woont hij in Tunesië, waar hij werkt aan een nieuwe roman.

Foto: Chantal Heijnen.