Recensie door Steinn de Boer

Merijn de Boer is een Nederlandse schrijver geboren in 1982 in Amsterdam. Merijn woont momenteel in New York met zijn jonge dochter en vrouw. Overigens is Merijn mijn oom. Dus u vraagt zich misschien af of ik wel objectief ben. Maar ik kan u verzekeren dat ik het boek kritisch gelezen heb en niet beïnvloed ben door mijn familiebanden.

Marcel, de onbetrouwbare verteller, gaat met zijn vriendin Lidia op vakantie naar een resort op een afgelegen eiland. Daar zijn zij niet het enige Nederlandse stel. Marcel en Lidia vallen al snel in de vriendelijke klauwen van de Mosselveldjes. Milan, een kritische en onbescheiden praatjesmaker, en Geertruida, een saaie vrouw die door Marcel Trutje wordt genoemd. Marcel en Lidia worden gedwongen om met dit ordinaire echtpaar te dineren en te borrelen. ‘We zijn immers landgenoten, nietwaar?’

Helaas is dit het echtpaar waarvan Marcel de auto heeft beschadigd tijdens het gehaaste inparkeren van de huurauto. ‘”O, wij zijn ook komen lopen hoor.” Het was eruit voor ik er erg in had. Zowel van Mosselveld als Truida keek me ongelovig aan.’ Om aan de aandacht van de Mosselveldjes te ontsnappen zoekt Marcel contact op met hun moeilijke dochter, Zelda. Steeds verder verstrikt in eigen leugens belandt Marcel in aparte maar wel geestige situaties.

Door de onbetrouwbaarheid van Marcel, die Merijn de Boer op listige wijze regelmatig toepast, wordt de lezer telkens misleid. Verder bevat de Nacht hilarische scenes en secundaire verhaallijnen.